Leren wat ertoe doet

Wat gaat de toekomst vragen van het onderwijssysteem?

June 05, 2019 Tijl Koenderink Season 1 Episode 3
Leren wat ertoe doet
Wat gaat de toekomst vragen van het onderwijssysteem?
Show Notes

‘Leren wat ertoe doet’ - Podcast van Tijl Koenderink (Novilo en School of Understanding)

Dé podcast voor professionals die nóg meer uit de begeleiding van kinderen willen halen - lessen uit onze praktijk toepasbaar in die van jou. 

Aflevering 3  : ‘Een kijkje in de toekomst van onze kinderen’

Laatst heb ik (Tijl Koenderink) een workshop gegeven aan een groep schoolleiders die een innovatieve school op willen zetten. De schoolleiders vroegen tijdens die workshop naar de reden van mijn haast die ik heb om het onderwijs te vernieuwen. Ik zou het toch ook op een rustiger tempo kunnen aanpakken?  

Nee. Rustiger is voor mij geen optie. Ik heb best wel een existentiële angst over de toekomst. Er gaat heel veel verandering komen en de ontwikkelingen gaan steeds sneller en ik twijfel erg of we daarop voorbereid zijn. Zeker in het onderwijs. Het Nederlandse schoolsysteem is niet voldoende ingericht om te garanderen dat onze kinderen een goed leven gaan krijgen en dat ze eruit gaan komen.

Max Tegmark is expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij heeft het boek ‘Life 3.0.’ geschreven, waarin hij beschrijft welke toekomst we kunnen verwachten als gevolg van kunstmatige intelligentie. Dit boek is echt een aanrader om te kunnen inzien hoe deze intelligentie gaat zorgen voor maatschappelijke verschuivingen op allerlei gebieden. 

Er zijn veel ontwikkelingen in technologie die ervoor zorgen dat er enorme verschuivingen gaan plaatsvinden in de maatschappij en zeker op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen en zeker ook kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat computers de bestaande banen steeds meer gaan overnemen. Ik noem in deze podcast als voorbeeld de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, die naar schatting al over 2 tot 5 jaar de markt op kunnen en zo veel logistieke banen kunnen gaan vervangen. Maar dit is nog een relatief beperkt voorbeeld. 

De grootste verandering komt natuurlijk van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Als een computer het denkvermogen van de mens heeft, wat gaat er dan gebeuren? Er zijn schattingen dat dit al over 20 jaar bereikt wordt. Waarschijnlijk komen er dan aan de ene kant veel oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals global warming en ongelijkheid, aan de andere kant is dat een spannend vooruitzicht, omdat er wellicht een onvoorstelbare maatschappelijke ontwrichting aan gaat komen. 

Vraag: Wat denk je dat de toekomst gaat doen en wat heeft dat voor op onze kinderen? 

Bonusvraag: Hoe spelen we nu in op de effecten van deze toekomst op onze kinderen? 

Deel dat met me via Facebook of Twitter 

Wil je op de hoogte blijven van alle afleveringen of gratis een ‘live’ online training volgen kom dan naar lerenwatertoedoet.nl. Via social media kun je ook vragen stellen en misschien word je wel het onderwerp van een volgende aflevering.